Yleinen suositus kehottaa juomaan nestettä, mieluiten vettä 1-2 litraa päivässä. Retken luonteesta riippuen juontitarve voi olla jopa moninkertainen. Lisäksi retkellä ruoka valmistetaan usein kuivamuonasta, johon lisätään maastosta saatavaa vettä. Harva viitsii kantaa kaikkea tätä vettä rinkassa. Koska ihminen ei selviä ilman riittävää nesteytystä, retkeilijän on aina suunniteltava etukäteen, miten vesihuolto hoidetaan.

Ihminen selviää 3 viikkoa ilman ruokaa, 3 päivää ilman vettä ja 3 minuuttia ilman happea.

Juhani on aiemmin ratkonut Etelä-Suomen retkillä vesihuollon, joko keittämällä, vedenpuhdistustableteilla, huolellisella reittisuunnitelmalla tai kantamalla yhden yön vedet mukana. Vedenpuhdistustableteilla puljaaminen on aina tuntunut turhauttavalta. Myös juomaveden puhdistus keittämällä vaatii aikaa ja polttoainetta tai nokisen kattilan.

Jukka puolestaan on käyttänyt puhdistustabletteja ja erilaisia vedensuodattimia. Tablettien tuoma sivumaku ja puhdistuksen hitaus on ollut aina turhauttavaa. Suodattimissa on tabletteihin verrattuna se etu, että ne suodattavat roskia ja humusta pois vedestä. Useimpien suodattimien kohdalla koko ja paino ovat kuitenkin melko suuria, jolloin niiden kantaminen on työlästä.

Nyt olemme molemmat ostaneet kevytretkeilijälle sopivat suodattimet. Molemmista on vasta yhden reissun kokemukset Helvetinjärven kansallispuistosta.

20160917-Helvetinjärvi_1800px-26

LifeStraw

LifeStraw on kevyt (noin 57 g) ja edullinen (30€) suodatinpilli, jonka läpi imetään vettä. Puhdistettava vesi imetään suodatinpillillä suoraan suuhun joko pullosta, tai suoraan vesistöstö.

Pillillä voi siis suodattaa ainoastaan juomavettä, jolloin ruoanlaitossa tarvittava vesi pitää puhdistaa muilla menetelmillä, esim. keittämällä. Tämä ei ole ongelma, koska yleensähän ruoanlaittovesi vähintäänkin kiehautetaan. Ja Suomen oloissa muutaman minuutin keittäminen riittää puhdistamaan veden.

20160917-Helvetinjärvi_1800px-30

Sanomattakin on selvää, että LifeStraw on henkilökohtainen väline. Se on yksinkertainen ja toimiva varuste, joka suodattaa vedestä 99,9% bakteereista ja parasiiteista. Viruksia ja raskasmetalleja LifeStraw ei suodata. Suomen oloissa puhdistusteho on yleensä riittävä, ellet sitten eksy Talvivaaran kaivoksen valuma-alueelle.

20160918-Helvetinjärvi_1800px-11

Helvetinjärven kansallispuistossa suodatinta käytettiin likaveden imemiseen sekä pullosta että suoraan vesistöstä. Käyttö oli helppoa ja vaivatonta, eikä vatsa ole oireillut reissun jälkeen. Eli suodatusteho oli riittävä. LifeStrawta käyttäessä ei tarvitse saada golfpalloa puutarhaletkun läpi. Kevyt tasainen imu riittää.

Tätä tuotetta voi suositella kaikille painotietoisille retkeilijöille. Parhaassa tapauksessa juomapullon voi karsia varustuksesta kokonaan pois.

 

Sawyer Mini Filtration System

Toinen matkassa ollut suodatin oli Sawyer Mini Filtration System. Kyseessä on jenkkiläinen erittäin simppeli ja kevyt vedenpuhdistin. Puhdistettava vesi laitetaan likavesipussiin, joka kiinnitetään suodattimeen. Sitten vesi puristetaan likavesipussista suodattimen läpi juomapulloon, kattilaan tai suoraan suuhun. Tämäkään suodatin ei kykene virusten suodattamiseen. Sawyer painaa kaikkineen noin 70 g ja hintaa systeemillä on noin 40€. Hankalinta Sawyerin käytössä oli saada vesi järvestä likavesipussiin, mutta pienen arpomisen jälkeen löytyi oikea kauhomistekniikka, jolla veden sai tehokkaasti pussiin. Näin ei tarvinnut käyttää kattilaa tai juomapulloa likaveden käsittelyyn.

20160917-Helvetinjärvi_1800px-28

Sawyer Minin likavesiliitännän kierteisiin sopii pussin lisäksi normaali muovinen limupullo. Moisen pullon kanssa suodatinta voi käyttää painovoimaisena. Tätä emme testanneet, mutta todennäköisesti siinä kyllä tarvitaan lehmän hermot. Sen verran saattaa nimittäin puhtaan veden saaminen kestää. Sawyerin voi asentaa myös linjasuodattimeksi  juomapussin letkulinjaan, jolloin sen idea on sama kuin LifeStrawn. Eli suodatus tapahtuu imemällä vesi suodattimen läpi. Sawyerin mukana toimitetaan suodattimen puhdistukseen tarkoitettu pieni ruisku. Ruiskua ei tarvitse kantaa mukana lyhyillä retkillä, mutta yli viikon reissuille se ehkä jo kannattaa pakata varsinkin, jos puhdistinta aikoo käyttää paljon.

Kumpi parempi?

Molemmat on todettu toimiviksi, mutta kumpi on parempi? Oheinen vertailutaulukko saa vaakakupin kallistumaan selvästi Sawyerin puoleen.

Sawyeria voi käyttää huomattavasti monipuolisemmin, myös LifeStrawn tapaan suoraan vesistöstä juomiseen. Myös hintavertailu kallistuu Sawyerin puoleen. Sawyerin lupaamalla käyttöiällä puhtaan veden litrahinnaksi tulee 0,00009€. LifeStrawn vastaava lirtrahinta on kolmesataakertainen eli 0,0275€. Lisäksi Sawyeria voi käyttää ryhmän vesihuoltoon, kun LifeStraw sopii vain henkilökohtaiseen käyttöön.

Jos siis tarvitset suodattimen heti, käy ostamassa LifeStraw Kalevan Prismasta Tampereelta, mutta jos ehdit odottaa, tilaa Sawyer Mini (esim www.ultraoutdoorgear.uk.co). LifeStraw ei valitettavasti taida kuulua ihan kaikkien Prismojen valikoimaan. Myös Scandinavian Outdoor Storet näyttävät myyvän LifeStrawta.

LifeStraw Sawyer Mini
Hinta 27,50€* 34,67€**
Paino 57 g 43–97 g***
Bakteerien suodatus 99,99 % 99,99 %
Loisten suodatus 99,99 % 99,99 %
Virusten suodatus 0 % 0 %
Raskasmetallien suodatus 0 % 0 %
Käyttöikä 1 000 litraa 378 541 litraa
Käytön helppous Helppo Helppo
Saatavuus Suomesta Ulkomaisista (EU) verkkokaupoista

* Hinta mokkimies.fi verkkokaupasta
** Hinta ultralightoutdoorgear.co.uk verkkokaupasta (edullisin varustelupaketti)
*** Paino riippuu mukana kannettavista osista. Pelkkä suodatinosa 43g

 


Olemme ostaneet suodattimet itse, emmekä ole hyötyneet mitään myyntipaikkojen julkaisemisesta. Eli blogi ja tuote-esittelyt eivät tuota meille muuta, kuin vaivaa, kuluja ja mielihyvää =)


4 kommenttia

Kaukokaipuun Nella & #183;2lokakuu, 2016 21:19

Juurikin Sawyer oli kaverilla mukana tämän viikonlopun retkellä, ja positiivisen kokemuksen perusteella sekä tämän jutun ansiosta pitääkin laittaa tuo itselle tilaukseen.

Kiitos hyvästä jutusta!

    admin & #183;3lokakuu, 2016 13:39

    Melkein tekisi itsekin mieli tilata tuo, mutta pitänee kuitenkin juoda vielä se 995 litraa tuolla LifeStrawlla =) -JMetsis

Suski & #183;15kesäkuu, 2017 21:08

Sawyer vedenpuhdistimia on nyt saatavilla suomesta http://www.mavaja.fi nettikaupasta, alla suora linkki.
http://www.mavaja.fi/sawyer-mini-water-filtration-system-sawyer-vedenpuhdistin-p-596.html

Antti S & #183;18heinäkuu, 2017 16:06

Olen itse kiskonut tähän asti vettä suoraan ties mistä epäilyttävästä lammesta, mutta näin vanhoilla (30 +) päivillä olen käynyt alati pelokkaammaksi. Pistin tämän inspiroimana tilaukseen Sawyer Minin.

Saa nähdä, miten suodatettu vesi palvelee!

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *