JUUVI® PRO EVO2 /  n. 650g / 282€ / www.juuvi.fi


Jo pelkkä ajatus toimivasta suomalaisesta retkeilytuotteesta lämmittää. Ajatuksen lisäksi Juuvi lämmittää tehokkaasti paljon muutakin. Juuvia onkin kutsuttu muun muassa kotamajoitteen keskuslämmitysjärjestelmäksi.

Olen seurannut Juuvin ympärillä käytyä keskustelua ja kehitystyötä jo useamman vuoden, mutta grammanviilaaja on kaihtanut keitintä, joka painaa noin 650 grammaa ja vie repusta keittimeksi melko paljon tilaa (pakattuna halk. 150mm, korkeus 140mm). Lisäksi keitin vaatii paristot toimiakseen optimaalisesti. Ei siis mikään pikkureppua kantavan grammanviilaajan unelma.

20161223-Juuvi2016-9

Aloin kuitenkin lämmetä Juuvia kohtaan Suomen Erätaito ry:n järjestämässä Nuotiopiiri -tapahtumassa, jossa pääsin aistimaan lämpöisen kodan tunnelmaa. Tuo tunnelma ja lämpö voisi tuoda ihan uusia ulottuvuuksia perheretkeilyyn.

Juuvi-poltin

Juuvi on puhallintehosteinen puupoltin, joka polttaa tehokkaasti myös märkää puuta. Oheinen kuva on kaapattu Juuvin kotisivuilta. Kuvasta näkee hyvin polttimen rakenteen. Kuvasta poiketen uusimmassa versiossa (JUUVI® EVO2) jalat on toteutettu tukevammin.

Kuva toimii linkkinä valmistajan sivuille, jos tästä kuvakaappauksesta ei saa kunnolla selvää.

 

20161223-Juuvi2016-3

JUUVI® EVO2 polttimessa jalat kiinnitetään kierteillä suoraan poltinrunkoon.

 

20161223-Juuvi2016-2

Puhallin asetetaan polttimen pohjaan.

Ensimmäisellä testiretkellä mukana oli sytytystä varten muutama palikka kuivaa puuta. Sytytyksen jälkeen polttimessa poltettiin Etelä-Suomen joulun aatonaaton vesisateessa kastelemia risuja. Kahvivedet kiehahtivat tuossa tuokiossa. Puhallin todellakin mahdollistaa lähes uitettujen risujen käytön.

20161223-Juuvi2016-8

 

Juuvi ja kota

Joululoman päätteeksi Huippuretki (plus kaveri) ehti lyhyelle testiretkelle, jonka tavoiteena oli ennen kaikkea seurustella ja testailla varusteita helmikuussa toteutettavaa hiihtovaellusta varten. Testiin otettiin myös Juuvi, jonka kaveriksi saimme Joppe Rannalta lainaan kodan.

20170108-Nuuksio012017_3mg-12

Seurusteluun lämmitetty kota onkin omiaan. Tuleen tuijotellessa ja tulta säännöllisesti ruokkiessa oli mukava rupatella ja vaihtaa kuulumisia. Juuvin puhallin vähentää myös savutusta niin, että kunhan kodan katon ilmanvaihtokanavat ovat auki, savu ei aiheuta ongelmia. Kipinöintiä ja räiskyntää puhallin ei kuitenkaan estä. Siksi teknisten vaatteiden kanssa on syytä olla tarkkana, jollei tarjolla ole ainostaan räiskymättömiä puulajeja. Kuusi ei siis ole hyvä valinta Juuvin polttopuuksi. Meille Metsähallitus tarjosi lähinnä mäntyä ja sekin räiskyi jonkin verran.

Paukahteleva mänty ajoi teknisiin vaatteisiin pukeutuneet kodan seinien läheisyyteen, jonne lämpö ei enää pikkupakkasilla tahtonut kunnolla riittää.  Puuvilla(-polyester) vaatteissa tulta ruokkinut sen sijaan tarkeni oikein hyvin. Ja vielä paremmin tarkeni lohi. Juuvi todellakin lämmittää niin hyvin, että sillä pystyi loimuttamaan lohifileen! Makkaran paistaminen sen sijaan oli hieman haastavaa, koska Juuvin hiillos hehkuu aina liekkien lymyssä.

20170107-Nuuksio012017_3mg-7

Testissä lumen sulattelua ja lohen loimuttelua.

20170107-Nuuksio012017_3mg

Herkullisen näköistä lohta. Ja hyväähän se oli vaikka suolaus ei oikein onnistunut.

Alla olevan kuvan värithän sen kertoo. Toinen majoite lämmittää kolmeen kertaan. Ensin kantaessa, sitten puita tehdessä ja lopulta Juuvia poltellessa. Kuvan kotakokonaisuus painoin yhteensä n. 6 kiloa (kota, maavaate, keskisalko, kattilaorsi, maakiilat ja myrskynarut). Kaikkeahan ei olisi tarvinnut raahata mukana, mutta nyt päädyttiin tällaiseen ratkaisuun. Pelkkä kota, keskisalko ja tarvittavat maakiilaat painaisivat noin 3,5kg. Toinen kuvan majoitteista (vaellus- tai hiihtosauvojen varaan pystytettävä noin 400 grammaa painava kahden hengen pyramiditarp) lämmittää vain grammanviilaajan mieltä. Arvaatteko kummassa majoitteessa Huippuretki-kaksikko lopulta nukkui?

20170107-Nuuksio012017_3mg-2

Tuntsan kota ja Mountain Laurel Designs DuoMid a.k.a Louvre

Yhteenveto

Juuvi on tehokas ja mukava risukietin, joka toimii kuten luvattu. Suomalaisena laatutuotteena se lämmittää sapuskan ja tulistelijan lisäksi mieltä. Vaikka Juuvi onkin tehoonsa nähden yllättävän pieni ja kevyt, niin grammanviilaajan valinta se ei ole. Mutta myös Huippuretki osaa välillä arvostaa rauhallista ja nautinnollista tulistelua, johon Juuvi tarjoaa loistavat mahdollisuudet. Tutustu polttimeen tarkemmin www.juuvi.fi


Testin Juuvi poltin on ostettu Juuvi-kaupasta markkinahintaan, eikä valmistajalla ole osaa eikä arpaa tämän testin kirjoittamiseen.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *