Four Dog Stove Bushcooker LT1 / 70 g / 90€ / fourdog.com


Four Dog Stoven Bushcooker LT1 on todellinen grammanviilaajan risukeitin. Keitin painaa n. 70 grammaa ja mahtuu 750ml kattilan sisään. Yhdessä kattilan kanssa keittiö painaa 200 grammaa. Eikä risukeittäjä välttämättä joudu kantamaan polttoainetta lainkaan mukanaan. Vertailun vuoksi todettakoon, että koko keittiö painaa siis saman verran kuin pienin myynnissä oleva kaasupullo (jossa kaasua 100g).

Edellisessä jutussa esittelimme Juuvi-puupolttimen. Jutussa tultiin johtopäätökseen, että Juuvi ei ole grammanviilaajan keitin. Perinteisellä spriipolttimolla varustettulla Trangialla keittelevälle Juuvi voi olla kevyt keitin. Mutta kun vertailu tehdään nyt esittelyssä olevaan keittimeen, ymmärtää johtopäätöksemme Juuvista.

Bushcooker LT1 -keitin on ollut käytössäni nyt noin 3,5 vuotta. Tuona aikana keittimeen on ehtinyt muodostua viha-rakkaussuhde. Sen keveys, pieni koko ja yllättävän hyvä teho ihastuttavat. Toisaalta pienestä tulipesästä johtuvat haasteet välillä myös vihastuttavat.

IMG_0617

Bushcooker Nuuksiossa. Kattilan kuumettua Leatherman Skeletool toimittaa tässä kattilapihtien tehtävää.

Keitin on todella pieni. Se pakkautuu pienen (700ml) kattilan sisään. Seinien tuplarakenteesta ja ylöspäin kapenevasta muodosta johtuen tulipesä on vielä paljon kattilaa pienempi. Pieni tulipesä tarkoittaa, että risunsyötössä saa olla tarkkana. Liian nopea syöttäminen tukahduttaa tulen, mutta hetkenkin herpaantuminen saattaa tarkoittaa mustaa kissaa tulipesässä ja kylmää ateriaa.

Liesjarvi_2014-24

Pieni tulipesä tarvitsee herkästi lisähappea, jos sitä täyttää liian nopeasti.

Onneksi keitin on kuitenkin melko tehokas. Tulitikun raapaisusta kattilallinen vettä kiehuu lähes aina 10–15 minuutissa. Tehoon vaikuttaa varmasti rakenne, joka ohjaa happea myös tulipesän yläosaan. Näin keitin hyödyntää myös puukaasuja.

Kolmen vuoden takainen esittelyvideo.

Yksi keittimen etu moniin muihin risukeittimiin verrattuna on yhtenäinen rakenne. Kun keittimen ottaa esiin, se on valmis tositoimiin. Mitään osia ei tarvitse kiinnitellä siipimuttereilla tai pujotella paikoilleen (jos olet joskus rakentanut Ikea-keittimen, ymmärrät varmasti mitä tarkoitan). Näin ollen, jos olet ennakoinut esimerkiksi lounastauon ja kerännyt viimeisten metrien aikana kourat täyteen risua, saat lämpimän lounaan lähes samassa ajassa, kuin saisit spriikeittimellä.

Muotka9

Risukeitin Muotkatuntureilla vaelluksen ainoana keittimenä.

Yhteenveto

Grammanviilaaja todellakin arvostaa tätä keitintä. Keittimen tavoille oppiminen ottaa aikansa ja sen käyttö vaatii viitseliäisyyttä, mutta palkitsee keittäjän elävällä tulella, lämpöisellä aterialla ja naurettavan pienellä painolla ja pakkaustilavuudella.

Bushcooker LT1 -keitintä ei näyttäisi enää olevan myynnissä. Kokemuksieni perusteella uskallan kuitenkin suositella lämpimästi sen isoveljeä (Bushcooker LT2). Sopivan kattilan kanssa tuostakin saa loistavan grammanviilaajan keittimen.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *