Retki oman lapsen kanssa on todellinen huippuretki. Vaikka vaippa- ja uhmaikäisen kanssa rymyämisessä onkin omat haasteensa, kannattaa siihen silti ryhtyä. Jo pelkästään siitä syystä, että retkilupa kotoa irtoaa helpommin, kun ottaa taaperon mukaan. Mutta ennen kaikkea, koska retki on lapselle seikkailu, joka ei jätä lasta eikä vanhempaa kylmäksi! Ei edes tuulisessa ja koleassa lokakuun illassa.

Kävimme syyslomalla taaperon kanssa suorittamassa Retkiyöhaasteen syysyön Teijon kansallispuistossa. Äiti ei innostunut tällä kertaa mukaan, joten äiti sai koti-illan ja me huippuretken. Äidin kotiin jääminen tarkoitti myös yhden käsiparin pois jääntiä.

Kolea ja tuulinen syysretki aiheutti joitain haasteita, joita lämpöisessä kesäyössä ei ole tullut vastaan. Tässä koottuna muutamia haasteita, jotka on hyvä huomioida suunniteltaessa retkeä pienen lapsen kanssa kylmään vuodenaikaan.

1 LEIRIPAIKAN VALINTA

On kolme asiaa, joiden tuijottaminen tuottaa mielenrauhaa ja hyvää mieltä. Vesi (mieluiten virtaava), tuli ja nukkuva lapsi. Taaperon kanssa veden äärellä tulistellessa voisi siis olettaa saavuttavansa mielenrauhan. Tosin sen mielenrauhan saavuttaa vasta, kun taapero on nukkumassa. Siihen asti se  jäätävä vesi ja polttava tuli kiinnostavat taaperoa siinä määrin, ettei vanhempi niistä paljon ehdi nauttia. Jos siis valitset leiripaikan veden ääreltä, pidät tulia ja olet taaperon kanssa kahden, varaudu hektiseen iltapuhteeseen. Vaihtoehtoisesti voit valita leiripaikan kaukaa vesistöistä ja pitää tulia vain tukevassa retkikeittimessä.

20161022-Taaperoretkeily_1800px-4

Vesi- vai tulileikkejä?

20161023-Taaperoretkeily_1800px-5

10 vuotta vanha Akka ja vajaa 2 vuotta vanha neiti.

2 GOURMET ON KARMEETA

Lähiretkillä eväät ovat yleensä tärkeät. Etäisyydet ovat lyhyitä, joten rinkassa jaksaa kantaa pitkiä vaelluksia monipuolisemmin ruoanlaittovälineistöä ja tuoreempia raaka-aineita. Lähiretkillä ruoka on nautinto, eikä vain polttoainetta.

Kokemukseni mukaan taaperon kanssa gourmet voi kuitenkin olla karmeeta kahdesta syystä. Ensinnäkin, jos ruoanlaitto vaatii monia vaiheita, syödään lopulta todennäköisesti kylmää tai palanutta sapuskaa (ks. kohta 1). Siksi meidän syysretkellä isi söi makkaraa ja muksu vesihauteessa lämmitettyä sosetta.

Gourmet on taaperosta karmeeta myös esimerkiksi, jos banaani on täytetty sokerittomalla suklaalla. Ja avainsana ei ole sokeriton, vaan suklaa. Älä siis sotke sitä herkkubaanaania mihinkään ruskeaan mössöön. Tai jos sotket, varaudu syömään se itse, ja kaivamaan pikkukulinaristille repusta koskematon tuore banaani. Tilanne on tietysti täysin toinen, jos taapero on totutettu herkkuihin jo ennen retkeä.

20161022-Taaperoretkeily_1800px-5

Ei näin. Banaania ei kuulu pilata suklaalla.

20161023-Taaperoretkeily_1800px-2

Ilta- ja aamupalan yhteydessä telttaa voi lämmittää hetken bensakeittimellä. Tosin absidia peremmälle keitintä ei uskaltanut ottaa.

3 RIITTÄVÄSTI LÄMMINTÄ MUKAAN

Minulla ei ole kunnon kokemusta, kuin tästä yhdestä taaperosta. Tämä yksilö nukkuu hyvin, mutta pyörii unissaan niin, että tukkaa saa aamusta sukia auki 10 minuuttia. Pyöriminen on tietysti ongelma makuupussissa yöpymisen kannalta. Jos omat makuupussioppisi perustuvat legendaan, että makuupussiin pitäisi mennä alasti, niin jätä taapero suosiolla kotiin.

Taapero puetaan makuupussiin lämpimästi kerrospukeutumisen periaatteiden mukaisesti. Tämä kahdesta syystä. 1) Taapero pyörii kuitenkin makuupussista ulos, joten vaatteiden tulee olla lämpimät. 2) Taistellessaan itseään ulos makuupussista, tulee vaippa todennäköisesti liikkuneeksi niin, että se falskaa. Riittävä vaatemäärä auttaa pitämään uloimmat eristekerrokset kuivina.

Itselläni oli mukana myös untuvatakki ja -liivi. Ne olivat käteviä heittää taaperon päälle, kun häntä ei jaksanut nostaa takaisin makuupussiin.

Huomioi myös maasta tuleva kylmyys. Oli mukanasi millainen prinsessa tahansa, makuualustan tehtävä ei ole tasoittaa herneitä ja käpyjä, vaan suojata kylmältä. Ja makuualustan ympärille pitää rakentaa sellaiset muurit, ettei kovempikaan pyörijä pääse pyörimään kylmälle maalle.

20161022-Taaperoretkeily_1800px-9

Mitä enemmän vaatetta, sitä parempi.

4 VARAUDU VALVOMAAN

En tiedä montako vaistoa ihmisellä on, mutta vanhemmuuden myötä niitä on tuntunut heräävän jokunen lisää. Yksi niistä on suojeluvaisto. Vaikka nukkuisitte kotioloissa yönne hyvin, kuten meillä nukutaan, niin kylmässä teltassa on syytä varautua valvomaan. Taapero nukkui myös teltassa erinomaisesti, mutta isin vaistot herättivät noin 1–2 tunnin välein peittelemään taaperon uudelleen. Ja normaalisti nukun makuupussissa lähes koko yön katkoitta.

5 HOUSU- VAI TARRAVAIPPA

Uhmaikäisen kanssa tarravaipat ovat kotioloissa itsensä kiusaamista. Retkellä asetelma kääntyy päälaelleen. Kun päällä on fleece- ja toppahaalari, ei kylmässä ja tuulisessa syysillassa tulisi mieleenkään ruveta housuvaipan vaihtoon. Märän tarravaipan sen sijaan voisi vaihtaa ulkona vaivattomammin vain vetoketjuja avaamalla.

20161023-Taaperoretkeily_1800px-8

Ei tulisi mieleenkään alkaa tässä vaihtaa housuvaippaa. Tuulen nopeus puuskissa oli 12–22 m/s (lähimmillä havaintoasemilla) ja ilman lämpötila noin +2 astetta.

6 KOSTEUSPYYHKEITÄ TUKKUPAKKAUS

Tämä on todella tärkeä asia. Sen tärkeyden tajuat siinä vaiheessa, kun edellisestä vaipanvaihdosta on kulunut 4–5 tuntia ja olette menossa telttaan. Siinä vaiheessa taapero on pyllähtänyt sen märkään vaippaan tehdyn isomman toimituksen päälle jo ties kuinka monesti. Eikä se toimitus ole silloin enää kovin siisti.

Vaatii melkoista akrobatiaa suorittaa tuo vaipanvaihto uhmaikäisen kanssa niin, että lapsi saadaan kauttaaltaan puhtaaksi ja kaikki varusteet säilyvät puhtaina. Ja siinä vaiheessa ei kiinnosta käyttää niitä kosteuspyyhkeitä kovin säästeliäästi. Niitä otetaan käteen sellainen tuppo, kuin sattuu tulemaan. Mieluummin enemmän kuin vähemmän, jotta kädetkin pysyisivät siistinä.

20161023-Taaperoretkeily_1800px-11

7 RETKEILE SÄÄNNÖLLISESTI

Kuten kaikessa lapsen hoidossa, rutiinit luovat turvallisuuden tunnetta. Sama koskee retkeilyä. Meidän taaperoa on totutettu telttailuun noin puolen vuoden iästä asti. Ensimmäisillä kerroilla teltta oli pelottava. Kun isi könysi telttaan, meinasi pieneltä ihmiseltä päästä itku. Nyt ollaan siinä pisteessä, että telttaa ei meinaa saada pystytettyä, kun taapero jo etsii oviaukkoa. Illalla teltassa ollaan piilosilla makuupussien seassa ja kikatellaan yhteen ääneen. Yhdessä tutkitaan taskulampun toimintaa, syödään iltapalaa ja kerrataan päivän tapahtumia.

Säännöllinen retkeily auttaa myös lapsen luontosuhteen kehittymisessä. Luonnosta tulee tuttu tutkimus- ja leikkipaikka. Epätasainen ja monipuolinen liikuntaympäristö edistävät myös motorista kehitystä.

20161022-Taaperoretkeily_1800px-6

Pienessä teltassakin riittää pienelle ihmiselle paljon tutkittavaa.

20161023-Taaperoretkeily_1800px-10

Kun ei jaksa kävellä, voi ottaa rennosti nojatuolissa.

Tässä vielä lyhyt kuvakooste retkiyöhaasteen kesäretkiltä.
Taapero retkellä

KOHTI TALVEA

Seuraava haaste on yöpyä taaperon kanssa talvella. Toteuttaisikohan sen teltassa vai lumimajoitteessa? Saa nähdä. Ja blogin seuraajat saavat lukea siitä todennäköisesti joululomien aikaan.

Todetaan loppuun vielä, että kuvien valitseminen tähän juttuun oli todella haastavaa, koska pieni lapsi ei vielä osaa antaa suostumustaan kuvien julkaisuun. Siksi saitte pääsääntöisesti tyytyä tunnistamattomiin takaraivoihin.

Teksti ja kuvat: Juhani Metsäpelto


3 kommenttia

KK & #183;8marraskuu, 2016 20:53

Kiva lukea muiden kokemuksista. Me ollaan retkeilty ja telttailtu ihan vauvojen kanssa. Ei talvella mutta vuosittain mm. toukokuussa. Teltassa nukkumisesta sen verran että minusta vanhemman kannattaa nukkua ihan oviaukon vieressä niin ettei lapsi voi karata vetskarin avaamalla ja ilman että kömpii vanhemman yli. Itsekin kyllä nukun koiranunta mutta aina ei voi olla varma. Meillä ollut ruokatermos mukana siinä vaiheessa kun lasten purkkiruoat on kelvanneet, sinne voi laittaa lämpiämään. Termoksessa on hyvä pitää aina kuumaa vettä valmiina. Meillä lapset rakastavat telttailua. Merinovilla-alusvaatteet on in ja suorastaan must kylmillä säillä.

    Huippuretki & #183;8marraskuu, 2016 21:44

    Kiitos kommentista. Tunneliteltassa tuo oviaukon edessä nukkuminen ei oikein toimi. Siinä saisi vetää itsensä melko sykkyrälle =). Ruokatermos voisi tosiaan olla hyvä hankinta talviretkeä silmällä pitäen.

Beea & #183;27heinäkuu, 2018 06:30

Tosi hyviä vinkkejä! Ekalle retkelle ollaan lähtemässä taaperon kanssa ja isä stressaa miten toi nukkuminen teltassa taaperon kanssa. Pitääpä lähettää tää sille ni saa lukea vinkkejä!:)

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *