Suomen Erätaito ry julkaisi kesällä Retkiyöhaasteen. Haasteen tavoitteena on saada ihmiset ”telttailemaan” eli retkeilemään yön ylitse ja kokemaan luonnossa kaikki neljä upeaa vuodenaikaa. Valtioneuvosto on hyväksynyt haasteen Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumaksi.
Haasteen Facebook -sivuilla voi seurata muiden etenemistä ja jakaa omia kokemuksia.
Esitin alkuperäisen #retkihaasteen ensimmäisen kerran vaellusnet.com sivustolla jo vuonna 2013. Sen jälkeen haaste on elänyt alkuperäisessä muodossaan muun muassa Jaakko Heikan (Korpijaakko) ylläpitämänä #twonights -haasteena. Tuossa haasteessa tavoite oli nukkua vähintään kaksi yötä luonnossa jokaisena kalenterikuukautena vuoden ajan.
Itse suoritin alkuperäisen haasteen 2013–2014. Kaksi yötä per kuukausi vaati harrastuneisuutta ja suunnitelmallisuutta. Välillä sopivan raon löytäminen oli todellista taiteilua ristipaineiden välillä. Ja viimeistään esikoisen syntymän jälkeen kahdesta yöstä per kuukausi oli turha haaveilla. Ja sanomattakin on selvää, että alkuperäisessä muodossa haaste oli suunnattu lähinnä hardcore retkeilijöille. Se ei varmasti toiminut kimmokkeena uusille harrastajille.
Suomen Erätaito ry halusi muokata haastetta niin, että alkuperäinen idea säilyisi, mutta sen suorittaminen olisi riittävän helppoa suurelle joukolle. Alkuperäinen idea oli, että haaste tarjoaa mahdollisuuden kokea kaikki vuodenajat ja oppia niiden erityispiirteitä retkeilyn kannalta.
Siksi Suomen Erätaito päätyi muotoon, jossa jokaisena vuodenaikana tulisi nukkua luonnossa vähintään yksi yö. Nyt haaste on siinä muodossa, että sen suorittaminen onnistuu ihan jokaiselta! Ja se on toivottavasti kokemattomammille sopiva kimmoke retkeillä myös rospuutto- ja talviaikaan.
Vaikka haaste julkaistiin jo kesällä, voi siihen edelleen hypätä mukaan. Eli tartutko haasteeseen? Neljä yötä vuodessa. Ei ole paha.
Itse haastoin mukaan tyttäreni. Ja jos haasteen suorittaminen onnistuu alle 2 -vuotiaalta, niin uskoisin sen onnistuvan ihan jokaiselta.
Kesä- ja syysyöt olemme jo suorittaneet. Niistä piakkoin lisää.
Teksti ja kuvat: Juhani Metsäpelto / Huippuretki
0 kommenttia