Suomessa on pikaisen patentti- ja rekisterihallituksen yhdistyshaun perusteella vähintään 3321 retkeilyyn tai eräilyyn jollain tapaa liittyvää yhdistystä. Valtaosa näistä yhdistyksistä on paikallisesti toimivia. Moni yhdistys kaipaisi kipeästi lisää aktiivisia toimijoita ja ikärakenteen nuortumista. Silti alkuvuodesta on syntynyt kaksi uutta yhdistystoiminnan muotoa. Miksi tuhansien yhdistysten joukkoon tarvittiin lisää toimijoita ja miksi Huippuretki nostaa nämä kaksi esiin?

korpiklubi_louvre

Korpiklubi – Suomen Erätaito ry

Korpiklubi on Suomen Erätaito ry:n uusi toimintamuoto, jonka tavoite on kerätä yhteen erätaitojen kehittämisestä ja ylläpitämisestä kiinnostuneita. Korpiklubi aikoo järjestää jäsenilleen muun muassa tapaamisia, tapahtumia ja koulutuksia.

Sana Korpiklubi herättää monella varmasti mielikuvan nahkasaappaissa ja sarkahousuissa samoilevasta satulareppua ja kirvestä mukanaan kantavasta, piippua polttavasta metsien miehestä. Ja niinhän se on, että nuo entisaikojen kairankiertäjät olivat yleensä erätaitojen asiantuntijoita. Heidän tieto-taitoaan Korpiklubi pyrkii ylläpitämään ja vaalimaan.

Suomen Erätaito kunnioittaa näitä perinteitä, mutta nojaa vahvasti eteenpäin. Tästä kielii myös yhdistyksen slogan ”Perinteitä kunnioittaen – kehitykseen kannustaen”.

Huippuretken Juhani Metsäpelto on ollut aktiivisesti mukana ideoimassa Korpiklubin toimintaa ja perustamista. Metsäpelto oli myös Suomen talviluonnon päivänä (4.2.) Haltian luontokeskuksella järjestetyssä Suomen Erätaidon tapahtumassa esittelemässä kevytretkeilyyn liittyviä teemoja ja varusteita. Kiinnostus kevytretkeilyä kohtaan oli hyvin suurta, ja pisteellä olikin lähes viiden tunnin ajan jatkuvasti kiinnostuneita.

Yhdessä Erätaidon varapuheenjohtajan Joppe Rannan kanssa totesimmekin, että kevytretkeily ja grammanviilaus sopii erinomaisesti Suomen Erätaidon ja Korpiklubin ideologiaan. Turvallinen grammanviilaus vaatii itsetuntemuksen lisäksi nimen omaan erätaitoja. Grammanviilaus onkin Huippuretken mielestä Suomen Erätaito ry:n toimintaa sloganin varsinaisessa merkityksessä.

”Perinteitä kunnioittaen – kehitykseen kannustaen”

Eli olet sitten nahkasaappaissa ja sarkahousuissa tulistelija tai maastojuoksulenkkareissa ja trikoissa vaeltava, olet tervetullut Korpiklubin toimintaan. Me emme halveksu mitään motiivia retkeillä!

Lue lisää ja tule mukaan!

 

Ulko-opet ry

Suomen Latu on tehnyt pitkään ansiokasta työtä lasten luontoliikunnan edistämiseksi. Suomen Latu on keskusjärjestönä keskittynyt pääasiassa alle kouluikäisten lasten liikuttamiseen. Viime vuosien aikana Avaimet luontoon ja Luokasta luontoon hankkeiden kautta toiminta on laajentunut kohti koululaisia.
vene Ulkona luonnossa oppiminen lisää liikettä päivään ja on hauskaa ja tehokasta.

Nyt Luokasta luontoon hankkeen jälkimainingeissa on syntynyt uusi ulkoilujärjestö, jonka tavoite on koota yhteen ulkona ja luonnossa opettamisesta ja kasvattamisesta kiinnostuneet henkilöt ja tukea heitä tarjoamalla koulutusta, materiaalia ja vertaistukea.

Ulko-opet ry:n hallituksessa on edustettuna lähes kaikki kouluasteet. Tavoite onkin, että yhdistyksen kautta ulko-opetusta saataisiin edistettyä alkuopetuksesta toisen asteen koulutukseen. Ja miksei korkeakouluissakin. Työ on vasta alkanut ja mukaan toivotaan innokkaita ja aktiivisia ulko-opeja kaikilta koulutuksen ja kasvatuksen aloilta.

Ulko-opet ry tulee järjestämään erilaisia tapaamisia, tapahtumia ja koulutuksia, jotka ovat jäsenille ilmaisia tai edullisempia, kuin muille. Ulko-opet ry:n jäsenet ovat oikeutettuja myös kaikkiin Suomen Ladun jäsenetuihin.

Huippuhetki nostaa tämän uuden yhdistyksen esiin, koska me pidämme tärkeänä lasten ja nuorten ulko-opetuksen edistämistä. Esiin nostamiseen vaikuttaa myös se, että Huippuretken Juhani Metsäpelto on ansiotyökseen ulko-ope sekä yhdistyksen hallituksen varajäsen.

Lue lissää: facebook.com/ulkoopet

Ulko-opet ry:n jäseneksi voit liittyä osoitteessa suomenlatu.fi/liity


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *